Θεσσαλονίκη: Το μοσχαρίσιο κρέας πήρε την «ανιούσα» στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Οι υπόλοιπες τιμές
Κρέας για όλα τα γούστα μπορούν να βρουν οι Θεσσαλονικείς για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μπορεί τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο η αγορά προετοιμάζεται για την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών.
Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης «υπάρχει υπερεπάρκεια σε αμνοερίφια, χοιρινά και μοσχάρια. Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει σε χοιρινό και κοτόπουλο, αφού κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».
Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο με το μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο εισάγεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας. Αυτό έχει παρουσιάσει μια άνοδο στην τιμή, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών της πόλης οι ελλείψεις σε εισαγωγές οδήγησαν σε μια αύξηση της τάξης του 10% μέσα στο τελευταίο δίμηνο.
Στοίχημα η ποιότητα
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμπανίδη το στοίχημα των φετινών εορτών είναι να επιλεχθεί ποιοτικό κρέας για τους καταναλωτές.
«Η προέλευση και το εάν είναι ελληνικό ή ξένο το μοσχάρι που θα φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών.
Μάλιστα σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθούν τις τιμές, ώστε ο καταναλωτής να έρθει στο συνοικιακό κρεοπωλείο και να κάνει τις αγορές του και στις γιορτές και σε καθημερινή βάση.
«Η τεχνογνωσία που υπάρχει στον κλάδο μας δεν υφίσταται στις μεγάλες αγορές, καθώς το κρέας ο επαγγελματίας οφείλει να γνωρίζει πώς θα το κόψει και πώς θα το διατηρήσει», λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις εορταστικές προτιμήσεις, το χοιρινό θεωρείται ο βασιλιάς του εορταστικού τραπεζιού και είναι το κρέας που πωλείται περισσότερο. Το κοτόπουλο ακολουθεί, καθώς αντικαθιστά στο ελληνικό τραπέζι τη γαλοπούλα που καταναλώνεται ευρέως στο εξωτερικό, ενώ το μοσχάρι έρχεται τρίτο.
Στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς αυτό αντιστρέφεται, αφού οι καταναλωτές προτιμούν το κοτόπουλο για ένα πιο ελαφρύ γεύμα σε σχέση με αυτό των Χριστουγέννων.
Η γαλοπούλα μάλιστα υπολείπεται σε κατανάλωση του αρνιού και το κατσικιού, που παρά το ότι δεν είναι πασχαλινή περίοδος έχουν φανατικούς καταναλωτές.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνοδος και στα κρεατοσκευάσματα, έτοιμες παρασκευές δηλαδή των κρεοπωλείων που οι καταναλωτές τα προτιμούν γιατί κερδίζουν χρόνο στην προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού.
«Έτσι επιτυγχάνεται με τα σκευάσματα να υπάρχουν μικρές ποσότητες από διάφορα κρέατα στο τραπέζι και ποικιλία», λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης
Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα κρεατοεδέσματα στο 50% των κρεοπωλείων της Θεσσαλονίκης αποτελούν το 30% με 50% των πωλήσεων, ενώ στο 28% των κρεοπωλείων ξεπερνά το 50%.
Όσον αφορά τους τζίρους των κρεοπωλείων της πόλης, η ίδια έρευνα έδειξε πως το 50% των καταστημάτων έχει κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ, το 25% κινείται μεταξύ 200.000 και 500.000 ευρώ, το 19,4% έχει τζίρο μεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ, ενώ το 5,6% ξεπερνά το 1 εκατ. κύκλο εργασιών.
Αμνοερίφια: Ανησυχία για το κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών
Την ώρα που η υπερεπάρκεια στα αμνοερίφια είναι δεδομένη την τρέχουσα περίοδο, ο κλάδος του κρέατος αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση.
Όπως σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας Γιάννης Φασουλάς, «αυτό που μας ανησυχεί είναι το ότι από την επόμενη χρονιά θα εορτάζεται σε μόνιμη βάση την ίδια περίοδο το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα. Κάτι τέτοιο μας δυσκολεύει αφού για το Καθολικό Πάσχα καλύπταμε τις ανάγκες πολλές εβδομάδες πριν στέλνοντας κρέας όπου υπήρχε ανάγκη και μετά επικεντρωνόμασταν στην εσωτερική αγορά. Τώρα όμως, θα υπάρξει θέμα, αφού η ζήτηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και στο κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική αγορά, ο κ. Φασουλάς είπε πως «οι αρρώστιες στα ζώα πάντα υπήρχαν όπως υπήρχαν πάντα και στον άνθρωπο. Το ζήτημα πήρε μεγάλη δημοσιότητα δημιουργώντας ανησυχία στον κόσμο, ενώ δεν θα έπρεπε».
Όσον αφορά το αμνοερίφιο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη την τρέχουσα εορταστική περίοδο στη Νότια Ελλάδα.